Este prezent Apostolul Toma la Adormirea Maicii Domnului?
Apropiindu-ne de slăvitul praznic al Adormirii Maicii Domnului, vasul cel primitor de Dumnezeu, m-am gândit să vă vorbesc despre Adormirea Maicii Domnului și să mă opresc asupra unui pasaj mai special pentru mine.
Biserica Ortodoxă a hotărât ca paraznicul Adormirii Maicii Domnului să fie prăznuit la data de 15 august. Mulți se întreabă cum în calendarul Bisericii se cinstește mai întâi Adormirii Maicii Domnului și apoi Nașterii Maicii Domnului? Răspunsul este cât se poate de simplu: Biserica Ortodoxă își începe anul calendaristic de la 1 septembrie și de aceea la data de 8 septembrei se cinstește Nașterii Maicii Domnului.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului este unul din cele mai importante praznice din Biserica Ortodoxă. Este sărbătoare împărătească deoarece în această zi Împărăteasa ”se mută la Viață Maica Vieții”, căci i-a zis Fiul: „Vino, binecuvântată Maica Mea, întru odihna Mea! Ridică-te, vino, aproape de Mine, preafrumoasă, căci prihană nu este întru tine, să se înalțe întru slavă”. Din înaltul Cerului, nu contenește a-și revărsa asupra noastră, fiii ei duhovnicești, noian de milă și îndurări.
Având totuși o moarte omenească minunile nu s-au lăsat pe măsura adormirii Sale. Din momentul vestirii îngerului Gavriil: “Sfinții mei ucenici și ai Fiului meu Apostoli și ucenici, iată pentru care pricină v-au adus norii aici, la Ghețsimani. Eu trebuie să mă mut; am primit vestea de la Arhanghelul Gavriil să vă las, dar nu de tot, ci să trec la ceruri și de acolo să vă ajut“ și până la ajungerea apostolului Toma la mormânt ,totul s-a săvârșit prin minuni. Așa cum iudeii încearcă să oprească ceremonia înmormântării și sunt opriți prin orbire sau căderea mâinilor tot prin milostivirea Maicii Domnului se vindecă strigând cu glas: “„Mare este Dumnezeu Iisus Hristos si mare este Prea Curata Lui Maică, Prea Sfanta Fecioara Maria!“.
Prin minunea săvârșită de Mântuitorul prin aducerea Apostolilor pe norii cerului lipsește apostolul Toma. Este el prezent la Adormirea Maicii Domnului? S-a întâmplat un lucru minunat: Apostolul Toma, care nu fusese nici la Învierea Domnului și de aceea nu crezuse că S-a arătat Mantuitorul Cel Înviat celor zece ucenici, a Întârziat și acum, prin iconomie dumnezeiască. Și nu a fost adus pe norii cerului o dată cu toți ceilalți, ci pe dânsul l-a adus un nor după Înmormantarea Maicii Domnului. De aceea era trist și mâhnit foarte, zicand: „Oare pentru care păcate ale mele nu m-am învrednicit să mai vad o data în trup pe Maica lui Dumnezeu? Pentru care păcat am fost zăbavnic cu credința și la înviere si am întârziat și acum, la adormirea Maicii lui Dumnezeu?“. Și atunci a sfătuit Dumnezeu pe apostoli că, prin sfat de obște, să deschidă mormântul Maicii Domnului, ca să sărute și Toma picioarele Prea Sfintei Maici a lui Dumnezeu, în sicriu, și să ia mângâiere și nădejde tare că este primită și propovaduirea Evangheliei lui Iisus Hristos de catre el.
Și deschizând mormântul și sicriul Maicii Domnului – o, minunile tale, Maica a lui Dumnezeu! – nu au mai aflat acolo trupul Prea Sfintei Fecioare Maria, ci numai giulgiul singur, cum rămăsese și la Mântuitorul Hristos în mormânt, după Înviere, căci Prea Sfântul Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos a luat cu trup cu tot pe Maica Sa cea Prea Sfantă la ceruri și a așezat-o la locul unde El știe.
Să dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate și să avem pe Maica Domnului mijlocitoare către Mântuitorul și să ne rugăm pentru a ne ierta păcatele ca la Parusia Domnului să ne ocrotească și să strigăm și noi:
„Întru naştere fecioria ai păzit, întru adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născatoare. Mutatu-te-ai la viaţă, fiind Maica vieţii, şi cu rugăciunile tale izbăveşti din moarte sufletele noastre.”
Articol: Gîlcă Constantin Mădălin, stundent al Facultății de Teologie ”Dumitru Stăniloae”-Iași